TUBİTAK - 3501 Programı Hayata Geçirildi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Tarih: 14 Mayıs 2024

TUBİTAK - 3501 Programı Hayata Geçirildi

TÜBİTAK-3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenen “Türkiye’de Siyasal İktidarların Bürokrasi Üzerindeki Denetiminin Bürokratik Atamalar Üzerinden Analizi (1983-2022)” başlıklı proje; İstanbul Beykent Üniversitesi ev sahipliğinde yürütülmek üzere kabul edildi.

İstanbul Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Levent Demirelli önderliğinde ve Üniversitemiz ev sahipliğinde yürütülecek olan bu projede; Siyasal iktidarın demeçlerine başvurularak ve atamaların yoğunlaştığı gazete ve meclis tutanaklarından söylem analizi yapılarak; karma yöntem olarak adlandırılan araştırma yöntem ve teknikleri (nicel verilerin ve analizinin “anlamlandırılması” için nitel veriler kullanılması ve nicel-nitel veriler entegre edilmesi) çerçevesinde siyasal iktidarın bürokrasi denetimine dair bulgu ve sonuçların elde edilmesi amaçlanmıştır.

Projenin 24 ayda tamamlanması öngörülmektedir. İlk 15 ay atama ve söylem veri setlerinin oluşturulmasına, 10-18. aylar verilerin istatistiki/nitel analizine, 19-24. aylar ise kavramsal ve kuramsal çözümlemeler ile sonuçların yaygınlaştırılmasına ayrılacaktır.

Proje sonunda uluslararası nitelikli yayınlar ve iki lisansüstü tez çıkarılması planlanmaktadır. İşlenmiş verilerin, bulguların, raporların ve etkinliklere dair bilgilerin bir websitesi vasıtasıyla yaygınlaştırılması, proje çıktılarının uluslararası konferanslarda sunulması, ulusal ve uluslararası araştırmacı ve uygulamacılarla düzenlenecek yaz okulu kapsamında paylaşılması hedeflenmektedir.

Proje sonucunda yürütücünün; siyasal değişimine etkide bulunan temel bir faktör (bürokrasi) üzerinde derinleşmesi, proje yönetimi, farklı üniversitelerden araştırmacılarla aynı projede çalışma deneyimi elde etmesi, araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, uluslararası yazına özgün katkı sunması beklenmektedir.